Moe na eten? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.
Je hebt net jouw heerlijke lunch gegeten en schuift weer aan je bureau. Opeens… bam… je wordt overspoelt door vermoeidheid. 🥱 Je hebt nog zat te doen, maar het enige waar je aan kunt denken is een dutje op de bank of het annuleren van je plannen voor vanavond. Erg frustrerend, maar geen reden voor paniek. Je kan namelijk zelf impact hebben op jouw energieniveau, zodra je de oorzaken hebt achterhaalt. Je leest in deze blog verschillende oorzaken van moe voelen na het eten.
Voedsel en energie
Het is belangrijk om te beseffen dat wat we eten een grote impact kan hebben op hoe energiek we ons voelen gedurende de dag. Onze hersenen, spieren en de rest van ons lichaam is afhankelijk van de energie die we uit voedsel halen om goed te functioneren.
Hoewel je misschien gezond eet, kun je toch last hebben van energiedips en je nog uren moe voelen na het eten. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken die direct verband hebben met:
1. Het soort voedsel dat we consumeren.
2. De verhouding waarin je specifieke voedingsmiddelen eet.
Het is daarom essentieel om te onderzoeken hoe onze voedingskeuzes ons energieniveau beïnvloeden. Als we ons moe voelen na het eten, is dit een signaal van het lichaam dat er mogelijk aanpassingen in onze voeding nodig zijn. Door bewuste keuzes te maken over wat we eten en hoeveel we eten, kunnen we ons energieniveau verbeteren en productiever voelen gedurende de dag.
Laten we beginnen met de meest voorkomende oorzaak van vermoeidheid na het eten.
Snelle koolhydraten en suikers
Het consumeren van geraffineerde koolhydraten en suikers kan een grote rol spelen in het gevoel van vermoeidheid na het eten. Ze veroorzaken een ware energie-rollercoaster: je krijgt er snel energie van, maar je kan er ook snel moe van worden.
Geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, vruchtensappen en fast food worden snel door je lichaam opgenomen en zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Suikers in koek, snoep, frisdrank en andere zoete lekkernijen hebben een vergelijkbaar effect.
Wanneer deze snelle koolhydraten en suikers in je bloedbaan terechtkomen, reageert je lichaam door extra insuline aan te maken om de bloedsuiker te stabiliseren en te transporteren naar je cellen. Dit proces kan leiden tot een plotselinge daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor jij je moe en uitgeput voelt na het eten. Oftewel de welbekende after lunch dip. Meestal bevatten deze koolhydraatbronnen lege calorieën, die lichaam weinig tot geen voedingsstoffen leveren, maar wel je energieniveau negatief beïnvloeden.
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel?
In plaats van snelle koolhydraten en suikers, is het verstandig om te kiezen voor complexe koolhydraten, die zo min mogelijk bewerkt zijn. Dit worden ook wel trage koolhydraten genoemd.
Dus als je snelle koolhydraten en suikers wil vermijden, elimineer dan deze voedingsmiddelen:
- Frisdranken en suikerhoudende dranken
- Vruchtensappen, zoals Jus d’orange
- Witbrood, witte pasta en rijst
- Suikerhoudende ontbijtgranen
- Gebak, taart, muffins, donuts en koek
- Chips en zoute snacks
- Snoep en chocoladerepen
Voorbeelden van trage koolhydraten zijn:
- Knolgewassen, zoals zoete aardappel, pastinaak en tijgernoten
- Groenten en hele vruchten
- Noten en zaden
- Volkoren granen (als je deze verdraagt!)
Deze voedingsmiddelen worden langzamer opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je langer energie behoudt zonder die vervelende dip na het eten.
Te grote porties
Je hebt een maag vol, maar een lege energietank. Een klein dipje na een maaltijd is vrij normaal. Ben je goed moe na het eten, dan kan het consumeren van een te stevige maaltijd een belangrijke oorzaak zijn.
Bij grote maaltijden gaat er meer bloed en energie naar je spijsverteringsorganen om al het voedsel te verteren. Te grote maaltijden zijn dus een zware last voor je spijsvertering. Hierdoor ontvangen je hersenen en andere delen van je lichaam tijdelijk minder energie, wat kan leiden tot een slaperig en vermoeid gevoel.
Verdeel je energie slimmer
De oplossing? Probeer kleinere porties te eten als jij je energie goed kan gebruiken voor mentaal of fysiek werk. Door bijvoorbeeld tijdens de lunch minder te eten in één keer, verlicht je de druk op je spijsverteringsstelsel en voorkom je dat je je overweldigend moe voelt. Wat ook kan helpen, is langzamer en met meer aandacht te eten. Hiermee geef je lichaam de tijd om voedsel te verteren.
Verkeerde voedingsbalans
Wanneer de macronutriënten in je maaltijden uit balans zijn, kan dat bijdragen aan vermoeidheid na het eten. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die ons lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft om te functioneren en energie te leveren. Er zijn 3 belangrijke macronutriënten met ieder een eigen functie in het lichaam: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Als je teveel koolhydraten en te weinig eiwitten en gezonde vetten eet in één maaltijd, kan dit leiden tot flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Koolhydraten worden in je lichaam namelijk omgezet in glucose, wat je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kunnen flinke schommelingen in je bloedsuiker één van de oorzaken zijn van je moeheid na het eten.
Zorg voor een uitgebalanceerde maaltijd
Om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden, is het belangrijk om een betere voedingsbalans te creëren. Dat doe je door voldoende eiwitten, gezonde vetten, groenten en hele stukken fruit in een maaltijd toe te voegen.
Eet bijvoorbeeld tijdens de lunch een salade met kip, ei, avocado, groenten en een stuk fruit te eten in plaats van een broodje met hagelslag of jam en vruchtensap.
Voedselintoleranties en overgevoeligheden
Voedselintoleranties en overgevoeligheden zijn de stiekeme energievreters! Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen zonder het te weten en denken dat het moe voelen na het eten normaal is.
Wanneer je een bepaalde intolerantie of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen hebt, betekent dit dat je lichaam moeite heeft met het verteren of verwerken ervan. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, slappe ontlasting, maar ook dus snel moe worden na het eten.
Gluten, lactose, noten, soja of andere voedselallergenen kunnen je lichaam van streek maken en daarmee je energieniveau beïnvloeden. Deze voedselallergenen vind je bijvoorbeeld vaak in brood of zuivelproducten. Zo kan het jouw immuunsysteem overactief maken en daarmee organen en hersenen aantasten. De effecten van voeding kunnen binnen enkele uren optreden en kunnen zelfs tot 5 dagen aanhouden!
Hoe test je voedselintolerantie?
Als je vermoedt dat je een voedselintolerantie of overgevoeligheid hebt, is het raadzaam om dit verder te onderzoeken. De beste manier om dit te doen is een eliminatie- provocatie dieet. Hierbij elimineer je voor een bepaalde periode specifieke voedingsmiddelen en herintroduceer je deze in een specifieke volgorde. Met het 1-op-1 energie herstelprogramma kan ik je daarbij helpen.
Door het identificeren en elimineren van deze voedingsmiddelen uit je dieet, kun je mogelijk je energie herwinnen.
Een aanrader is het AIP receptenboek pakket van Ruud Rotteveel met recepten vrij van granen, zuivel, pseudogranen, peulvruchten, nachtschades, noten, zaden, chocolade en ei. Hiermee kan je op een gemakkelijke manier voedselovergevoeligheden ontdekken en elimineren. Daarnaast zijn deze recepten aangevuld met voedsel rijk aan vitaminen en mineralen, zodat je jouw voedingsstatus kan optimaliseren.
Let op voldoende en juiste voedingsstoffen
Als je niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt (zoals ijzer, vitamine B12, magnesium en omega 3 vetzuren), dan kan je lichaam moeilijk voldoende energie produceren. Dit kan leiden tot vermoeidheid, zelfs na een maaltijd die op het eerste gezicht vullend leek. Zorg er dus voor dat je lichaam de juiste brandstof krijgt om je ambities te realiseren. Meer hierover lees je in deze blog over vitaminen en mineralen tegen vermoeidheid.
Moe na eten en nu
Nu je weet waarom voeding jouw vermoeidheid kan veroorzaken, kun je gericht aan de slag gaan om je energieniveau een boost te geven. Met aanpassingen in voeding en leefstijl zul je versteld staan van het verschil in hoe energiek je kunt voelen.
Wil jij je niet langer belemmerd voelen door vermoeidheid en de uren na je maaltijd juist productief besteden? Dan is het 6-weekse 1-op-1 Energie Herstel programma speciaal voor jou ontworpen.
Tijd voor regie over jouw energie
Ik begrijp dat je op zoek bent naar duurzame resultaten, niet alleen mooie woorden. Iedereen claimt dat bepaalde voeding en een bepaalde leefstijl het juiste is, maar wij richten ons op een persoonlijke benadering en daarmee een gerichte aanpak. (Dus ook met handige hulpmiddelen als je al een drukke agenda hebt.)
Daardoor ervaren de vrouwen die ik heb mogen supporten al binnen 6 weken significante verbetering in hun energieniveau.🔋🎉
Ben je klaar om weer controle te hebben over jouw energiemanagement?
Tijdens dit gesprek bespreken we je huidige situatie, je doelen en wat mijn aanpak hierin kan betekenen.
Dat zal je extra productieve uren opleveren, ook na de maaltijd.